Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση κρέατος μειώνεται στη Δυτική Ευρώπη – vegconomist

ΕΝΑ αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα ότι οι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος και επιλέγουν κρέατα φυτικής προέλευσης. Οι ανησυχίες σχετικά με τη κτηνοτροφία, το περιβάλλον και την προθυμία αγοράς προϊόντων καλλιέργειας κρέατος ήταν από τα πιο σχετικά ευρήματα.

Στην έρευνα ερωτήθηκαν 4.096 άτομα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης κρέατος και τη στάση τους απέναντι στις βιώσιμες πρωτεΐνες.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει μια σημαντική αγορά για αυτό το φαγητό στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν τις απόψεις των πολιτών τους και να επενδύσουν στην έρευνα και τις υποδομές που χρειάζονται».

Η μελέτη ανατέθηκε από το GFIη κορυφαία ΜΚΟ που προωθεί και εκπαιδεύει για εναλλακτικές πρωτεΐνες, συνεργαζόμενη με OpinionWayμια ερευνητική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα αγοράς, την επικοινωνία και τις έρευνες γνώμης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν από το GFI Europe, περισσότερο από το 50% των καταναλωτών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία δήλωσαν ότι μείωσαν την κατανάλωση κρέατος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μπριζόλες με μανιτάρια στρειδιών, Wicked Kitchen
©Wicked Kitchen

Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων από κάθε χώρα πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά προϊόντα ζωικής γεωργίας και το 57% των Γερμανών, το 33% των Γάλλων, το 55% των Ιταλών και το 65% των Ισπανών απάντησαν ότι ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν καλλιεργημένα κρέας όταν είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη. Στους νεότερους, το καλλιεργημένο κρέας ήταν ακόμη πιο δημοφιλές.

Καρλότ ΛούκαςΟ διευθυντής εταιρικής δέσμευσης στο Good Food Institute Europe, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να βλέπεις το φυτικό κρέας να καθιερώνεται τόσο έντονα στη διατροφή πολλών ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Οι εταιρείες πρέπει τώρα να επωφεληθούν από αυτό το ενδιαφέρον και να επενδύσουν στην ανάπτυξη προϊόντων που μπορούν πραγματικά να ανταγωνιστούν το συμβατικό κρέας σε γεύση και τιμή για να παρέχουν τις βιώσιμες επιλογές που θέλουν οι Ευρωπαίοι».

Blue Seafood_Cultivated Sashimi_copyright Blue GmbH_Wim Jansen
Bluu Θαλασσινά Καλλιεργημένο Sashimi © Bluu GmbH/Wim Jansen

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι σε όλες τις χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι αμφισβητούν τον αντίκτυπο της συμβατικής κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και συμφωνούν ότι χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης.

Το 60% των ανθρώπων στη Γαλλία και τη Γερμανία, το 71% στην Ιταλία και το 66% στην Ισπανία απάντησαν ναι στην ερώτηση «Συμφωνείτε ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή και κατανάλωση ζωικού κρέατος;»

Σημασία των ψαριών φυτικής προέλευσης

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Carlotte Lucas (από το GFI ) είχε την ευκαιρία να μιλήσει για εναλλακτικές θαλασσινά στο Fish International 2002 και η vegconomist δημοσίευσε την ομιλία της εδώ. Τα εναλλακτικά ψάρια και τα θαλασσινά κερδίζουν την προσοχή και η παρουσία ψαριών φυτικής προέλευσης και καλλιεργούμενων ψαριών στο Fish International αποτελεί θετικό σημάδι για τον κλάδο.

Τα ψάρια φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι τα τρόφιμα που προτιμούν να προσθέσουν οι καταναλωτές στη διατροφή τους. Μετά την ερώτηση, «Τα επόμενα χρόνια, σκοπεύετε να αυξήσετε την κατανάλωση ψαριών, κρέατος φυτικής προέλευσης ή προϊόντων λευκού κρέατος;» Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία επέλεξαν τα ψάρια ως την προτιμώμενη τροφή.

Καλλιεργημένο φουά γκρα IntegriCulture
Καλλιεργημένο φουά γκρα ©IntegriCulture

Ευαισθητοποίηση για το καλλιεργημένο κρέας

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες χώρες έχουν ακούσει για το καλλιεργούμενο κρέας. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν, «Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί κρέας από κύτταρα που λαμβάνονται από ζωντανό ζώο, τα οποία αναπτύσσονται σε ζυμωτήρες αντί στο ζώο; Έχετε ακούσει ποτέ για αυτό το φαγητό;» Η Γερμανία πήρε το προβάδισμα, με το 69% των επιθεωρητών να απαντά ναι.

Μέσα από τις απαντήσεις τους, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πίστευαν ότι το καλλιεργημένο κρέας θα είχε θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 38% στη Γαλλία, το 56% στη Γερμανία, το 58% στην Ιταλία και το 68% στην Ισπανία ήθελαν οι κυβερνήσεις να υποστηρίξουν αυτόν τον νέο τρόπο παραγωγής κρέατος.

«Και με μια τέτοια αυξανόμενη υποστήριξη για το καλλιεργούμενο κρέας, είναι σαφές ότι θα υπάρχει μια σημαντική αγορά για αυτό το φαγητό στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν τις απόψεις των πολιτών τους και να επενδύσουν στην έρευνα και τις υποδομές που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να αποφέρει τα περιβαλλοντικά οφέλη που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να δουν», πρόσθεσε η Carlotte Lucas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *