Ένας οδηγός για αρχάριους για το τσάι: Μέρος πρώτο

Δεν δημιουργούνται όλα τα τσάγια ίσα. Σήμερα, ξεκινάμε μια συζήτηση για τα διάφορα είδη τσαγιού, πώς διαφέρουν στη γεύση και πώς να τα παρασκευάζετε σωστά.

ΤΗΣ EMILY MENESES
ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

Χαρακτηριστική εικόνα από την Alice Pasqual μέσω Unsplash

Αν και το τσάι είναι βασικό προϊόν του καφέ, υπάρχουν ακόμα πολλά σχετικά με το ποτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν. Από ποια φυτά προέρχονται τα φύλλα τσαγιού και τι διαχωρίζει τα διάφορα είδη τσαγιού το ένα από το άλλο; Πώς διαφέρουν τα διάφορα είδη τσαγιού ως προς τη γεύση και χρειάζεται να παρασκευαστούν με διαφορετικούς τρόπους; Στη σειρά μας “Οδηγός για αρχάριους για το τσάι”, θα σας καθοδηγήσουμε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και θα σας βοηθήσουμε να αρχίσετε να κατακτάτε την τέχνη του τσαγιού, ώστε να μπορείτε να παρασκευάζετε ένα υπέροχο φλιτζάνι στο καφέ ή στο σπίτι σας.

Ένα υφαντό καλάθι κάθεται στο έδαφος.  Το καλάθι είναι γεμάτο με φρεσκοκομμένα φύλλα Camellia Sinensis.
Το λευκό, το πράσινο, το oolong και το μαύρο τσάι προέρχονται από το Camellia sinensis φυτό.
Φωτογραφία από τον Patricio Hurtado μέσω Pixabay.

Camellia Sinensis: Where All Tea Begins

Όλο το τσάι προέρχεται από τα φύλλα ενός μόνο φυτού, Camellia sinensis—είδος αειθαλούς θάμνου. Τα φύλλα αυτού του φυτού εμφανίζονται συνήθως στις αρχές της άνοιξης. Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα επεξεργάζονται με ποικίλους τρόπους, με αποτέλεσμα διαφορετικούς τύπους τσαγιού.

Σε αυτήν τη σειρά άρθρων, θα εξερευνήσουμε τους κύριους τύπους τσαγιού: λευκό, πράσινο, oolong και μαύρο. Θα θίξουμε επίσης τσάγια που έχουν υποστεί ζύμωση (το πιο γνωστό από τα οποία είναι το pu-erh) και αφεψήματα από βότανα, τα οποία δεν παρασκευάζονται από Camellia sinensis, αλλά από βότανα, λουλούδια και δημητριακά. Στη σημερινή πρώτη δόση, θα εξετάσουμε το λευκό και το πράσινο τσάι.

Λευκό τσάι

Από όλα τα είδη τσαγιού, το λευκό τσάι είναι αυτό που απαιτεί τη μικρότερη ποσότητα επεξεργασίας – στην πραγματικότητα, ουσιαστικά δεν απαιτεί καθόλου επεξεργασία. Το λευκό τσάι πήρε το όνομά του από το ασαφές λευκό πούπουλο που βρίσκεται στα νεαρά μπουμπούκια Camellia sinensis από τα οποία συλλέγεται. Αυτό το τσάι παρασκευάζεται απλά με τη συγκομιδή των νεότερων φύλλων και μπουμπουκιών του φυτού τσαγιού και στη συνέχεια στεγνώνοντάς τα στο άμεσο ηλιακό φως. Αυτό επιτρέπει την οξείδωση να συμβεί φυσικά.

Τα φύλλα τσαγιού χρειάζονται συνήθως μία ή δύο ολόκληρες ημέρες για να στεγνώσουν στον αέρα και σε περιπτώσεις όπου το περιβάλλον είναι πολύ υγρό ή βροχερό, μπορεί να στεγνώσουν απαλά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Όταν παρασκευάζεται, το λευκό τσάι έχει συνήθως ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο χρώμα και είναι γνωστό για το ελαφρύ σώμα, το λεπτό άρωμά του και τις διακριτικά γλυκές, λουλουδάτες, φρουτώδεις και ξηρούς καρπούς του.

Ένα απλό φλιτζάνι τσαγιού από λευκό πορσελάνη χωρίς λαβή είναι γεμάτο με βρασμένο λευκό τσάι, ένα ωχροκίτρινο-πράσινο υγρό.  Δίπλα στο φλιτζάνι υπάρχει μια μικρή λευκή τσαγιέρα με καπάκι και λαβή στο πλάι, παρόμοια με λαβή κατσαρόλας.
Το λευκό τσάι είναι η πιο λεπτή γεύση από τα κύρια είδη τσαγιού. Είναι γνωστό για το ελαφρύ σώμα, τα διακριτικά αρώματα και τις ήπιες γλυκές και φρουτώδεις γεύσεις. Φωτογραφία Kiran Kok μέσω Unsplash.

Ζυθοποιία λευκού τσαγιού

Λόγω του πόσο ευαίσθητο είναι το λευκό τσάι, δεν πρέπει ποτέ να παρασκευάζεται με βραστό νερό. προσπαθήστε να διατηρήσετε το νερό σας λίγο κάτω από τους 170 βαθμούς Φαρενάιτ. Εάν δεν έχετε βραστήρα ελεγχόμενης θερμοκρασίας, μπορείτε να βάλετε το νερό να βράσει, να σβήσετε τη φωτιά και να το αφήσετε να καθίσει για περίπου ένα λεπτό πριν το ρίξετε πάνω από τα φύλλα τσαγιού. Για κάθε ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού φύλλα τσαγιού, χρησιμοποιήστε οκτώ ουγγιές νερό. Βράστε το τσάι σας για τρία έως πέντε λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε να είναι.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το λευκό τσάι με ένα επιπλέον βήμα: έναρξη της οξείδωσης εφαρμόζοντας θερμότητα ψήνοντας τα φρέσκα φύλλα σε τηγάνι σε ένα γουόκ ή βράζοντάς τα στον ατμό για 20-30 δευτερόλεπτα. Η μέθοδος ψησίματος σε τηγάνι χρησιμοποιείται συνήθως για κινέζικα πράσινα τσάγια (όπως πράσινο τσάι πυρίτιδας ή πράσινο τσάι dragonwell). Η μέθοδος στον ατμό είναι χαρακτηριστική των ιαπωνικών πράσινων τσαγιών (όπως το sencha ή το genmaicha).

Όταν παρασκευάζεται, το πράσινο τσάι έχει πράσινο ή κίτρινο χρώμα. Σε σύγκριση με το λευκό τσάι, είναι πιο γήινο και αλμυρό, με φρυγανιές, χορτάρι και φυτικές γεύσεις. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πιο ξηρό και βουτυρένιο από το λευκό τσάι, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτούς λουλουδένιους τόνους.

Σε ένα άσπρο και μπλε φλιτζάνι τσαγιού Κίνας σε ένα άσπρο πιατάκι, παρασκευάζεται πράσινο τσάι με χαλαρά φύλλα.  Δίπλα στο φλιτζάνι υπάρχει μια ξύλινη σέσουλα με περισσότερα αποξηραμένα φύλλα πράσινου τσαγιού.  Και τα δύο βρίσκονται πάνω από μια σκαλιστή ξύλινη σανίδα.
Σε σύγκριση με το λευκό τσάι, το πράσινο τσάι παρουσιάζει πιο γρασίδι και πιο φυτικές γεύσεις. Έχει επίσης περισσότερο μια γεύση umami, με μια ελαφριά φρυγανιά που προέρχεται από τα φύλλα που ζεσταίνονται σε γουόκ ή στον ατμό. Φωτογραφία από την Apple Deng μέσω Pixabay.

Ζυθοποιία πράσινου τσαγιού

Όπως το λευκό τσάι, το πράσινο τσάι είναι ευαίσθητο και επομένως δεν πρέπει να παρασκευάζεται με βραστό νερό. Όταν παρασκευάζετε πράσινο τσάι, το νερό σας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 175 και 185 βαθμών Φαρενάιτ – διαφορετικά, θα διακινδυνεύατε το τσάι σας να αποκτήσει πικρές γεύσεις. Για κάθε κουταλάκι του γλυκού φύλλα πράσινου τσαγιού, χρησιμοποιήστε οκτώ ουγγιές νερό. Βράστε το τσάι σας για περίπου τρία έως πέντε λεπτά πριν το σερβίρετε.

Μερικές επαγγελματικές συμβουλές

Όταν παρασκευάζετε οποιοδήποτε είδος τσαγιού, έχετε υπόψη σας τις ακόλουθες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα:

  • Όταν σερβίρετε τσάι, είναι καλύτερο να προθερμάνετε το φλιτζάνι τσαγιού σας. Μπορείτε να το κάνετε ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού στο φλιτζάνι σας και στη συνέχεια πετάξτε το πριν ρίξετε το τσάι σας.
  • Αποφύγετε τη χρήση νερού βρύσης ή σκληρού νερού – κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες γεύσεις του τσαγιού. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πάντα πηγή, φιλτραρισμένο ή καθαρό νερό.
  • Εάν δεν διαθέτετε βραστήρα τσαγιού με ελεγχόμενη θερμοκρασία, η χρήση ενός θερμομέτρου μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τις κατάλληλες συνθήκες παρασκευής.
  • Το να καλύπτετε το τσάι σας όσο βράζει είναι απαραίτητο για να επιτρέψετε στις γεύσεις να αναπτυχθούν πλήρως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια σκεπαστή τσαγιέρα ή βραστήρα.

Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος αυτής της σειράς άρθρων, όπου θα εξερευνήσουμε σε βάθος τσάγια oolong, μαύρο, ζυμωμένα και βότανα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *