Έννοια του καφέ χωρίς καφεΐνη

Τι σημαίνει ο καφές χωρίς καφεΐνη;

Η απάντηση είναι ότι η αποκαφεΐνη είναι η πράξη της αφαίρεσης της καφεΐνης από κόκκους καφέ, κακάο, φύλλα τσαγιού και άλλα υλικά που περιέχουν καφεΐνη. Με πιο απλά λόγια, σημαίνει ότι η καφεΐνη έχει αφαιρεθεί από τον καφέ.

Πώς γίνεται ντεκαφεϊνέ ο καφές;

Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι ντεκαφεϊνέ: η διαδικασία χλωριούχου μεθυλενίου, η διαδικασία οξικού αιθυλεστέρα, η ελβετική διαδικασία νερού και η διεργασία CO2.

Ας περάσουμε από κάθε διαδικασία ντεκαφεϊνέ με τη σειρά:

  • Διαδικασία καφέ χωρίς καφεΐνη (MCP) με μεθυλενοχλωρίδιο

Η ντεκαφεϊνέ με διαλύτη μεθυλενοχλωρίδιο είναι ο παλιομοδίτικος τρόπος αποκαφεϊνοποίησης του καφέ και εξακολουθεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο η συντριπτική πλειονότητα του καφέ γίνεται ντεκαφεϊνέ παγκοσμίως. Όταν πίνετε στιγμιαίο καφέ χωρίς καφεΐνη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ντεκαφεϊνέ χρησιμοποιώντας τη διαδικασία διαλύτη χλωριούχου μεθυλενίου.

Ομοίως, αν δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς ο καβουρδισμένος καφές ήταν ντεκαφεϊνέ στο πακέτο, και πάλι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι MCP.

Το μεθυλενοχλωρίδιο είναι ένας άχρωμος χημικός διαλύτης σε υγρή μορφή με ελαφρώς γλυκό άρωμα με σημείο βρασμού 104°F. Είναι ένας χημικός διαλύτης με πολλαπλές χρήσεις, όπως αφαίρεσης βαφής και σπρέι μαλλιών.

Πώς παρασκευάζεται ο καφές χωρίς καφεΐνη με μεθυλενοχλωρίδιο;

Αρχικά, οι κόκκοι καφέ υποβάλλονται σε επεξεργασία με ατμό για να τραβήξει την καφεΐνη από τον εσωτερικό κόκκο καφέ στην εξωτερική επιφάνεια του κόκκου.

Στη συνέχεια, το χλωριούχο μεθυλένιο εφαρμόζεται απευθείας στα φασόλια. Ως χημικός διαλύτης, το MC αφαιρεί την καφεΐνη.

Στη συνέχεια, ατμός εφαρμόζεται ξανά στους κόκκους καφέ για να απομακρύνει το υπολειμματικό διαλύτη.

Τέλος, τα φασόλια στεγνώνουν και καβουρδίζονται, πράγμα που απομακρύνει τυχόν περαιτέρω υπολείμματα του χημικού διαλύτη.

Οποιεσδήποτε ποσότητες μεθυλενοχλωριδίου που απομένουν στον παρασκευασμένο καφέ θα ήταν μικρότερες από ένα μέρος ανά εκατομμύριο.

  • Διαδικασία καφέ χωρίς καφεΐνη με οξικό αιθυλεστέρα (EA)

Μια ολοένα και πιο δημοφιλής νέα διαδικασία ντεκαφεϊνέ είναι η διαδικασία ντεκαφεϊνέ με οξικό αιθυλεστέρα (EA), που συχνά ονομάζεται “Sugar Cane Decaf”, και, με απλά λόγια, η μέθοδος ντεκαφεϊνέ με οξικό αιθυλεστέρα χρησιμοποιεί έναν φυσικό διαλύτη – τον οξικό αιθυλεστέρα για την αποκαφεΐνωση των κόκκων καφέ.

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο οξικός αιθυλεστέρας είναι πιο «φυσικός» από άλλες χημικές ουσίες, καθώς υπάρχει φυσικά σε μικρές ποσότητες στη βλάστηση που ωριμάζει, όπως το ζαχαροκάλαμο, τα μήλα και τα βατόμουρα.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι αυτός ο διαλύτης εμφανίζεται στη φύση, κυκλοφορεί συχνά ως “φυσικά” χωρίς καφεΐνη ή ως “Ζαχαροκάλαμο χωρίς καφεΐνη”, καθώς ο οξικός αιθυλεστέρας συνήθως προέρχεται ως υποπροϊόν από τη ζύμωση του ζαχαροκάλαμου κατά την παρασκευή της επεξεργασμένης ζάχαρης.

Όμως, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές πηγές (πηγή: Coffee Confidential), λόγω του κόστους συλλογής φυσικού οξικού αιθυλεστέρα, η χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την αποκαφεΐνωση είναι συχνά στην πραγματικότητα συνθετική.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οξικός αιθυλεστέρας μπορεί να παραχθεί και να παρασκευαστεί πιο οικονομικά με χρήση αιθυλικής αλκοόλης και οξικού οξέος, τα οποία συνήθως παράγονται από φυσικά συστατικά και παράγωγα πετρελαίου.

Αρχικά, οι πράσινοι κόκκοι καφέ πρώτα μουλιάζονται σε νερό και στη συνέχεια στον ατμό για να επεκταθούν τα κύτταρα του κόκκου. Στη συνέχεια, τα πράσινα φασόλια εμποτίζονται και πλένονται σε διάλυμα οξικού αιθυλεστέρα, το οποίο προσελκύει και αφαιρεί την καφεΐνη. Μετά την πλύση με οξικό αιθυλεστέρα, ο καφές στη συνέχεια ξεπλένεται, στεγνώνει και συσκευάζεται για αποστολή.

  • Η Ελβετική Διαδικασία Decaf Water (SWP)

Αναπτύχθηκε στην Ελβετία τη δεκαετία του 1980, η Swiss Water Process είναι μια διαδικασία νερού χωρίς χημικά. Οι πράσινοι (ωμοί) κόκκοι καφέ βυθίζονται σε νερό για την εκχύλιση της καφεΐνης χρησιμοποιώντας νερό κορεσμένο με επιθυμητά συστατικά καφέ, μειώνοντας έτσι την εκχύλιση των ελαίων και των γεύσεων του καφέ κατά τη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι η καφεΐνη εξάγεται, αλλά όχι η γεύση. Αυτή η διαδικασία ατμίσματος διαρκεί 8 έως 10 ώρες και περιλαμβάνει τη μετακίνηση της παρτίδας χωρίς καφεΐνη σε διάφορα λουτρά ατμού. Το Decadent Decaf χρησιμοποιεί μόνο premium, υψηλής ποιότητας κόκκους καφέ χωρίς καφεΐνη με τη χρήση της Swiss Water Process.

Η μέθοδος CO2 αναπτύχθηκε από τον Dr. Kurt Zosel του Ινστιτούτου Max Planck. Στην επιστήμη, αυτό ονομάζεται εξαγωγή υπερκρίσιμου υγρού. Βασικά, η διαδικασία ξεκινά με τα φασόλια να βυθίζονται σε διοξείδιο του άνθρακα (ίδιο αέριο με το ανθρακούχο νερό) για περίπου 10 ώρες.

Μερικοί ψήστες το αποκαλούν Διαδικασία ντεκαφεϊνέ με ανθρακούχο νερό, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι ακριβές και θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον σωστό όρο Διαδικασία CO2. Μετά από ενδελεχή διαβροχή, το υπό πίεση CO2 που περιέχει διαλυμένη καφεΐνη απομακρύνεται από τον θάλαμο ο οποίος επιστρέφει στην ατμοσφαιρική πίεση, επιτρέποντας στο CO2 να εξατμιστεί. Αυτό επιτρέπει την απομάκρυνση της καφεΐνης χρησιμοποιώντας φίλτρα άνθρακα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *