Επεξήγηση 3 μεθόδων συγκομιδής καφέ (με εικόνες)

αγρότισσα που μαζεύει καφέ

Για όσους πίνουν πολύ καφέ, δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από μια κούπα μυρωδάτου καφέ ένα κρύο πρωινό του χειμώνα ή ακόμα και ένα ζεστό απόγευμα του καλοκαιριού. Γνωρίζατε ότι χρειάζονται 4 έως 6 χρόνια για να ωριμάσουν τα φυτά του καφέ, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού; Γνωρίζατε ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι συγκομιδής για την παραγωγή καφέ και διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας επίσης;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι συλλογής του καφέ. Αυτές είναι η επιλεκτική, η μηχανική και η λωρίδα συγκομιδής. Κάθε περιοχή ή μορφή έχει την προτιμώμενη μέθοδο συγκομιδής της και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος.

Εάν έχετε κάνει ποτέ στον εαυτό σας τις παραπάνω ερωτήσεις, είμαστε εδώ για να τις απαντήσουμε στον παρακάτω οδηγό.

διαχωριστικό 6

Οι 3 κορυφαίες μέθοδοι συγκομιδής καφέ:

1. Επιλεκτική Συγκομιδή

Η επιλεκτική συγκομιδή είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος συγκομιδής για καφέ. Αυτή η μέθοδος γίνεται με το χέρι, με τους συλλέκτες κερασιού να τραβούν τους ώριμους καρπούς από τα φυτά. Αυτή είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για τοποθεσίες που έχουν ανώμαλο έδαφος όπου δεν είναι πρακτικό να φέρετε ένα μηχάνημα.

Φυσικά, ανάλογα με το μέγεθος της φάρμας σας, αυτή η μέθοδος απαιτεί περισσότερους εργάτες από άλλες μεθόδους και η εργασία είναι λίγο πιο δύσκολη για να επιτευχθεί. Στη συνέχεια, οι εργάτες έπρεπε να επιστρέψουν και να μαζέψουν τυχόν άγουρα μούρα τη στιγμή της πρώτης συλλογής.

Αυτή είναι μια χρονοβόρα μέθοδος, διότι μόλις μαζευτούν, οι εργάτες πρέπει να βγάλουν όλη τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τα φρούτα. Αν και αυτή μπορεί να φαίνεται ως μια χρονοβόρα, κουραστική μέθοδος, τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο. Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο λόγω των ανώτερων αποτελεσμάτων και επειδή ο χρόνος μπορεί να αντισταθμιστεί κατά τη φάση επεξεργασίας της εργασίας.

καλλιεργημένος αγρότης που συγκομίζει κεράσια καφέ
Πίστωση εικόνας: danramirez, Pixabay

2. Μηχανική Συγκομιδή

Η μηχανική συγκομιδή είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Ένα μηχάνημα είναι υπεύθυνο για τη συγκομιδή αντί να μαζεύει τα φρούτα με το χέρι. Αυτός είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος συγκομιδής και είναι ταχύτερος από την επιλεκτική συγκομιδή.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν το αγρόκτημά σας βρίσκεται σε επίπεδο έδαφος. Ενώ χρειάζεστε μόνο ένα άτομο για τη λειτουργία του μηχανήματος, που σημαίνει ότι το κόστος εργασίας σας θα είναι λιγότερο ακριβό, το ίδιο το μηχάνημα είναι πολύ ακριβό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως από τις μεγαλύτερες φάρμες που έχουν τα χρήματα να ξοδέψουν για τον εξοπλισμό.


3. Συγκομιδή λωρίδων

Η συγκομιδή λωρίδων θεωρείται ένας γρήγορος, αποτελεσματικός και βολικός τρόπος για να μαζέψετε τα κεράσια από το φυτό του καφέ. Καθαρίζει ολόκληρο το κλαδί του φυτού του καφέ, αφαιρώντας ταυτόχρονα τους ώριμους και άγουρους κόκκους καφέ.

Αυτή η μέθοδος συγκομιδής μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή με μηχανή, αν και το μηχάνημα είναι, φυσικά, πιο γρήγορο. Αυτό δεν απαιτεί πολλούς εργάτες, επομένως εξοικονομείτε εργασία και είναι μια σχετικά φθηνή μέθοδος στη χρήση.

Το μόνο πρόβλημα με τη συγκομιδή λωρίδων είναι ότι πρέπει να προσέχετε να διαχωρίζετε τα άγουρα κεράσια καφέ από τα ώριμα κεράσια καφέ μετά τη συγκομιδή.

Αυτές είναι οι τρεις βασικές μέθοδοι συλλογής καφέ που μπορεί να μην γνωρίζατε, αλλά τι γίνεται με τις βέλτιστες πρακτικές επεξεργασίας; Εάν αναρωτιέστε για αυτά τα πράγματα, συνεχίστε να διαβάζετε για εξηγήσεις στον παρακάτω οδηγό.

μηχανή συγκομιδής καφέ στο χωράφι
Πίστωση εικόνας: Alf Ribeiro, Shutterstock

διαχωριστικό 3

Αποκαλύφθηκαν μέθοδοι επεξεργασίας καφέ και βέλτιστες πρακτικές

Η συγκομιδή του καφέ δεν είναι εκεί που τελειώνει η δουλειά. εκεί αρχίζει η δουλειά. Μόλις συγκομιστούν οι κόκκοι καφέ, πρέπει να περάσουν από τις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξι πιθανές μέθοδοι επεξεργασίας καφέ.

 • Επεξεργασία μελιού
 • Ημιπλυμένη επεξεργασία
 • Πλυμένη επεξεργασία
 • Φυσική επεξεργασία
 • Ξηρή επεξεργασία
 • Υγρή επεξεργασία

Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους απαιτεί διαφορετικό χρόνο. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του καφέ, το ψήσιμο μπορεί να ξεκινήσει και να είναι καθ’ οδόν προς τα παντοπωλεία και τα εξειδικευμένα καταστήματα όπου θα βρείτε τους κόκκους σας για αγορά και κατανάλωση.

Βέλτιστες πρακτικές συγκομιδής καφέ

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ταχύτητα δεν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία όταν πρόκειται για τη συγκομιδή καφέ. Ο πρωταρχικός παράγοντας είναι τα σωστά συλλεγμένα φρούτα που παράγουν την υψηλότερη ποιότητα και την καλύτερη γεύση καφέ.

Υπάρχουν πρακτικές συγκομιδής καφέ για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Εάν συμμετέχετε σε μια επιλεκτική συγκομιδή, φροντίστε να μαζέψετε μόνο τα ώριμα κεράσια καφέ, καθώς τα άγουρα φρούτα που αναμιγνύονται στο τσαμπί θα επηρεάσουν την ποιότητα του καφέ

 • Χρειάζονται 10 έως 14 ημέρες για να ωριμάσουν τα άγουρα φασόλια.
 • Κατά την τελευταία περίοδο συγκομιδής, μαζεύετε πάντα όλα τα ώριμα κεράσια αντί να περιμένετε για αργότερα.
 • Μην μαζεύετε ποτέ άγουρα, υπερώριμα ή προσβεβλημένα κεράσια καφέ.
 • Κρατάτε πάντα μια λωρίδα υφάσματος στο έδαφος εάν κάνετε συγκομιδή για να πιάσετε τυχόν ώριμα κεράσια που πέφτουν.
 • Κρατήστε τα κεράσια που θα μαζέψετε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
 • Μαδήστε ένα ένα τα κεράσια για να μην πέσουν στο έδαφος κατά την επιλεκτική συγκομιδή.
 • Μην ανακατεύετε ποτέ κεράσια που έχουν πέσει στο έδαφος με κεράσια στο καλάθι σας.
 • Καθαρίζετε πάντα τη μηχανή συγκομιδής όταν τελειώσετε.
 • Μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή, μεταφέρετε τα φασόλια σας σε καθαρά δοχεία, ώστε να μην μολυνθούν κατά τη μεταφορά.

Ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές συγκομιδής καφέ, ο καφές στο φλιτζάνι σας είναι φρέσκος, αρωματικός και γευστικός, και αν έχετε ποτέ την ευκαιρία να μαζέψετε καφέ, θα ξέρετε να ακολουθήσετε αυτές τις πρακτικές για τα καλύτερα αποτελέσματα.

διαχωριστικό 4

συμπέρασμα

Η συγκομιδή του καφέ είναι η εκπληκτική γεύση του καφέ στο φλιτζάνι σας και είναι υπέροχο να γνωρίζετε τις μεθόδους συγκομιδής και επεξεργασίας και τις καλύτερες πρακτικές καφέ που πρέπει να ακολουθήσετε. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι συγκομιδής για να διαλέξετε και έξι μέθοδοι επεξεργασίας καφέ που πρέπει να ακολουθήσετε. Όσοι καλλιεργούν καφέ επιλέγουν τη μέθοδο που θέλουν να χρησιμοποιήσουν με βάση τον τύπο της γης τους, τα φυτά καφέ που καλλιεργούν και πολλά άλλα.


Πίστωση επιλεγμένης εικόνας: dmusicalv, Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *