Οργανώστε ένα φλιτζάνι καφέ στο σπίτι

Ένα ξύλινο τραπέζι με πορσελάνινα φλιτζάνια στρωμένο μπροστά από φακελάκια καφέ. Τα σακουλάκια αντιπροσωπεύουν το καθένα έναν διαφορετικό καφέ που θα δοκιμάσετε.

Η οργάνωση ενός καφέ με φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να αρχίσετε να μαθαίνετε περισσότερα για τον καφέ διασκεδάζοντας ταυτόχρονα (και πίνοντας πολύ καφέ, φυσικά).

ΤΗΣ TANYA NANETTI
ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου από την Tanya Nanetti

Χάρη στην εύκολη και επαναλαμβανόμενη διαδικασία του, το cupping στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοκιμάσετε νέους καφέδες και να τους συγκρίνετε, να αρχίσετε να αναγνωρίζετε νέες γεύσεις και νέα χαρακτηριστικά και να εμβαθύνετε στον εκπληκτικά πολύπλοκο κόσμο του καφέ.

Δεν χρειάζεστε πολλά εργαλεία για να οργανώσετε ένα cupping. αν είστε ήδη καφές, πιθανότατα έχετε πολλά από αυτά στη διάθεσή σας!

Τι θα χρειαστείτε

 • Ένας βραστήρας (αν έχετε με έλεγχο θερμοκρασίας, ακόμα καλύτερα)
 • Μια ζυγαριά
 • Μύλος καφέ
 • Φλιτζάνια ή μπολ (όσες καφέδες να δοκιμάσετε, όλοι ίδιου μεγέθους και σχήματος, περίπου 200/220 ml)
 • Κουτάλια (ένα ανά άτομο)
 • Ένα χρονόμετρο
 • Δύο ή τρία ποτήρια γεμάτα ζεστό νερό (για να ξεπλύνετε τα κουτάλια)
 • Κάποια φτυσίματα
 • Πόσιμο νερό και φλιτζάνια
 • Τροχός γεύσης (προαιρετικό)
 • Ο καφές, όσα σακουλάκια θέλετε να δοκιμάσετε—περίπου πέντε έως επτά καφέδες διαφορετικής προέλευσης, πιθανώς επεξεργασμένοι με διαφορετικό τρόπο, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης
Φλιτζάνια καφέ που περιέχουν αλεσμένο καφέ, με ετικέτα με χαρτάκια. Περιμένουν να καλυφθούν σε βραστό νερό για να παρασκευαστούν.
Η επισήμανση των φλυτζανιών καφέ θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τι έχετε δοκιμάσει. Φωτογραφία της Tanya Nanetti.

Ξεκινώντας

Ξεκινήστε προετοιμάζοντας σε ευθεία γραμμή όσα φλιτζάνια θέλετε να χρησιμοποιήσετε για cupping, ένα για κάθε καφέ. Τοποθετήστε ετικέτα στο κάτω μέρος για να βεβαιωθείτε ότι αν συμβεί κάτι και τα φλιτζάνια ανακατευτούν, θα εξακολουθείτε να γνωρίζετε ποιος καφές ήταν σε ποιο φλιτζάνι.

Αλέστε τους καφέδες ελαφρώς πιο χονδροειδείς από το κλασικό σας μέγεθος pourover (περίπου 25 κλικ στο Comandante θα πρέπει να είναι εντάξει), βάλτε κάθε καφέ στο δικό του φλιτζάνι και μυρίστε.

Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το νερό. Εάν ο βραστήρας σας διαθέτει έλεγχο θερμοκρασίας, οι 92°C (198°F) είναι τέλειοι. Διαφορετικά, αφήστε το νερό να βράσει και μετά περιμένετε δύο λεπτά πριν το ρίξετε για να κρυώσει λίγο.

Ένα χέρι χύνει ζεστό νερό από ένα βραστήρα με λαιμό χήνας πάνω από κατακάθι καφέ σε διαφανή γυάλινα φλιτζάνια.
Ένας βραστήρας με λαιμό χήνας σας βοηθά να ρίχνετε ομοιόμορφη ροή νερού. Φωτογραφία Nuno Alexandre.

χύνοντας

Ξεκινήστε το χρονόμετρο και αρχίστε να ρίχνετε το νερό στον πρώτο καφέ, δουλεύοντας προς τα κάτω και ρίχνοντας το νερό πάντα με το ίδιο στυλ. Γεμίστε το καθένα με αναλογία 17:1 νερού προς καφέ. Σημειώστε ότι αν έχετε πολλούς καφέδες, ένα μπρίκι νερό δεν θα είναι αρκετό, οπότε ετοιμαστείτε να ζητήσετε από κάποιον να ζεστάνει λίγο επιπλέον νερό καθώς αρχίζετε να ρίχνετε.

Ένα άτομο χρησιμοποιεί δύο κουτάλια για να σπάσει την κρούστα του υπολείμματος του καφέ πάνω από ένα λευκό πορσελάνινο φλιτζάνι καφέ κατά τη διάρκεια του φλιτζάνι.
Το σπάσιμο της κρούστας των εδαφών απελευθερώνει αέρια στο κύπελλο. Φωτογραφία Nuno Alexandre.

Σπάσιμο του φλοιού

Όταν το χρονόμετρο φτάσει τα τέσσερα λεπτά, σπάστε την κρούστα πάνω από τα φλιτζάνια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού: όταν σπάσει η κόρα, ο καφές θα απελευθερώσει αέρια. Μην ξεχάσετε να μυρίσετε, προσπαθώντας να πιάσετε μερικά αρώματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο κουτάλι, αφαιρέστε την κρούστα. Κάντε το ίδιο για κάθε καφέ, ακολουθώντας τη γραμμή.

Γευσιγνωσία

Όταν το χρονόμετρο φτάσει τα 10 λεπτά, ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκινήσετε τη δοκιμή. Πάρτε μια κουταλιά από τον πρώτο καφέ και σιγοβράστε γρήγορα: Αυτό θα σας βοηθήσει να απλώσετε καλύτερα τον καφέ σε όλο το στόμα σας, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε περισσότερα αρώματα και γεύσεις. Επαναλάβετε για όλα τα φλιτζάνια που ακολουθούν τη γραμμή, μην ξεχνάτε να ξεπλένετε το κουτάλι μετά από κάθε δοκιμή.

Δοκιμάστε κάθε καφέ αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να παρατηρήσετε πώς διαφέρει ένας καφές όταν κρυώνει. Στην πορεία, θυμηθείτε να κρατάτε πάντα τον εαυτό σας ενυδατωμένο πίνοντας αρκετό νερό. Και αν ο καφές αρχίζει να είναι πολύ, μην ντραπείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φτυστό φλιτζάνι για να φτύσετε μετά τη δοκιμή.

Το ίδιο ξύλινο τραπέζι, πορσελάνινα φλιτζάνια και φακελάκια καφέ. Ένας άντρας σκύβει πάνω από τον καφέ για να μυρίσει καθώς παρασκευάζεται στο φλιτζάνι, ετοιμάζοντας να τον δοκιμάσουν.
Η μυρωδιά του καφέ θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για να γευτείτε τις παρούσες γεύσεις. Φωτογραφία της Tanya Nanetti.

Απολαύστε τις γεύσεις

Τι πρέπει να ψάχνετε; Ξεκινήστε με τα βασικά χαρακτηριστικά: οξύτητα, πικρία και γλυκύτητα. Σκεφτείτε το σώμα: Είναι λεπτό; Έχει βελούδινη αίσθηση στο στόμα; Σκεφτείτε το ψήσιμο και την επίγευση. (Παραμένει; Είναι πικρό ή γλυκό;)

Στην πορεία, αρχίστε να σημειώνετε όποια γεύση μπορεί να αναγνωρίσετε: Έχοντας μια από τις πολλές εκδόσεις του Flavor Wheel, εύκολα διαθέσιμη στο διαδίκτυο, όπως αυτή που προτείνει η Counter Culture Coffeeμπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Απλώς ξεκινήστε από το κέντρο και προσπαθήστε να κατηγοριοποιήσετε οποιαδήποτε γεύση μπορείτε να δοκιμάσετε. Είναι κάτι που σας θυμίζει σοκολάτα; Ή μήπως περισσότερο από κάποιο είδος φρούτου;

Στη συνέχεια, αφού καταλάβετε μια κατηγορία μακροεντολών, προσπαθήστε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι. Ίσως η φρουτώδης γεύση που ανακαλύψατε να μοιάζει πραγματικά με τροπικά φρούτα. Θα μπορούσε να είναι μάνγκο; Ή μήπως καρύδα;

Και ούτω καθεξής.

Αυτή είναι απλώς μια βασική διαδικασία cupping—ιδανική για να περάσετε μερικές ώρες με φίλους και οικογένεια διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας για τον καφέ—αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να «αναβαθμίσετε» την εμπειρία cupping.

Μερικές Παραλλαγές

Δοκιμάστε δύο φλιτζάνια από κάθε καφέ, για να τα συγκρίνετε και να δείτε αν διαφέρουν κατά κάποιο τρόπο. Ή δοκιμάστε ένα τυφλό cupping (όπου δεν ξέρετε ποιον καφέ δοκιμάζετε επειδή έχετε ανακατέψει τα φλιτζάνια στο τραπέζι). Αυτός μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμβαθύνετε στις γεύσεις καθώς προσπαθείτε να μαντέψετε ποιος καφές είναι ποιος.

Μια άλλη επιλογή: Δοκιμάστε την επαγγελματική μέθοδο, δοκιμάζοντας τους καφέδες ενώ συμπληρώνετε μια φόρμα γευσιγνωσίας. Χρησιμοποίησε ένα μορφή προφίλ γεύσης ή ο επίσημος Έντυπο SCAA; υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε τις σκέψεις σας σε τάξη, δίνοντάς σας μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το τι κάνετε cupping.

Όσο περισσότερο φλιτζάνετε, τόσο περισσότερα θα μάθετε. Αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτό που κάνετε δεν είναι διαγωνισμός, απλώς ένας ωραίος τρόπος για να μάθετε περισσότερα για τον καφέ και φυσικά να διασκεδάσετε με φίλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ρώτα τον Νανέτι (αυτή/αυτή) είναι barista με ειδικότητα καφέ, ταξιδιώτης και ονειροπόλος. Όταν δεν βρίσκεται πίσω από την καφετιέρα (ή δεν επισκέπτεται κάποια κρυμμένη γωνιά του κόσμου), είναι απασχολημένη με το να γράφει για Coffee Insurrectionμια ιστοσελίδα για τον καφέ special που δημιουργεί μαζί με το αγόρι της.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *