Τι είναι το πρώτο κρακ στο ψήσιμο του καφέ; Πληροφορίες & Συμβουλές!

κόκκους καφέ σε ένα μαύρο τραπέζι

Οι περισσότεροι πότες καφέ επιλέγουν την αγαπημένη τους μάρκα, το ψητό και τη γεύση τους και στη συνέχεια φτιάχνουν μια ζεστή κατσαρόλα κάθε πρωί. Αν δεν είμαστε λάτρεις της παρασκευής του δικού μας καφέ, κατεβαίνουμε στο τοπικό καφενείο για να πάρουμε ένα φλιτζάνι τελειότητας που είναι φτιαγμένο από έναν barista με περισσότερες δεξιότητες από αυτές που έχουμε. Αν δεν είστε αληθινοί λάτρεις του καφέ, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ τη διαδικασία καβουρδίσματος των κόκκων καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά για να μας δώσετε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να πλοηγηθούμε στη ζωή. Ωστόσο, υπάρχει ένα βήμα στη διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει. Αυτό το βήμα είναι γνωστό ως η πρώτη ρωγμή.

Δεδομένου ότι το πρώτο κρακ είναι θρυλικό όταν γίνεται λόγος, είναι φυσικό να το έχετε ακούσει, αλλά τι σημαίνει; Με απλά λόγια, η πρώτη ρωγμή είναι ο θόρυβος που θα ακούσει ένας ψήστης όταν οι κόκκοι του καφέ πλησιάζουν να φαγωθούν. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για το πρώτο κρακ και γιατί θα πρέπει να είναι σημαντικό για όλους τους λάτρεις του καφέ να καθίσουν αναπαυτικά και να απολαύσουν ένα φλιτζάνι joe.

διαχωριστικό 6

Τι είναι το First Crack;

Το καβούρδισμα του καφέ είναι μια λεπτή διαδικασία. Όλα πρέπει να γίνουν σωστά για το ψητό που προκύπτει να είναι νόστιμο, γεμάτο άρωμα και να πετάξει από τα ράφια όπως πρέπει. Ανεξάρτητα από τον τύπο του καφέ που ψήνεται, πραγματοποιούνται 2 σημαντικά στάδια ή ρωγμές. Το πρώτο, είναι, φυσικά, γνωστό ως το πρώτο κρακ. Αυτό συμβαίνει όταν η υγρασία στο εσωτερικό του κόκκου καφέ έχει εξατμιστεί και δημιουργείται ατμός μέσα στον κόκκο. Καθώς δημιουργείται αυτός ο ατμός, η πίεση στο εσωτερικό κάνει το φασόλι να σπάει ανοιχτό. Μόλις συμβεί αυτό, ο κόκκος του καφέ μπορεί στη συνέχεια να αποβάλει το ασημένιο δέρμα του ή το άχυρο του καφέ.

Η πρώτη ρωγμή είναι ένδειξη ότι τα φασόλια είναι βρώσιμα. Για τους φούρνους καφέ, αυτό το βήμα στη διαδικασία ονομάζεται πρώτο κρακ χάρη στον ήχο που κάνει. Ακούγεται σαν να σκάει ποπ κορν και ειδοποιεί τον ψήστη ότι τα φασόλια πλησιάζουν στο ελαφρύ ψήσιμο της διαδικασίας. Το πρώτο κράξιμο μπορεί να είναι γρήγορο και δυνατό ή αργό και χαμηλό ανάλογα με το ψητό που γίνεται. Ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει στην πρώτη ρωγμή μπορεί να βοηθήσει τους ψήστες καφέ να προσδιορίσουν εάν οι κόκκοι με τους οποίους δουλεύουν είναι καλής ποιότητας ή αν υπάρχει κάποιο ελάττωμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεύσεις χαμηλότερης ποιότητας.

ψήσιμο κόκκων καφέ με εύχρηστο ψήστη στο σπίτι
Πίστωση εικόνας: bonchan, Shutterstock

Τι συμβαίνει μετά?

Για ορισμένα ψητά καφέ, η διαδικασία δεν πάει πολύ πιο μακριά από το πρώτο κράξιμο. Τα ελαφριά ψητά συνήθως τελειώνουν σε αυτό το σημείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πρώτη ρωγμή είναι η μόνη. Ναι, υπάρχει μια δεύτερη ρωγμή κατά το ψήσιμο του καφέ. Οι μέτρια καβουρδισμένοι καφέδες θα πλησιάσουν σε αυτό το σημείο, αλλά είναι οι σκούρο καβουρδισμένοι καφέδες που συνήθως περιμένουν το δεύτερο κράξιμο και τον αναπόφευκτο, αλλά και τον πιο απαλό ήχο που δημιουργεί. Πολλές από τις πιο σκούρες γεύσεις του καβουρδισμένου καφέ σας ψήνονται πέρα ​​από τη δεύτερη ρωγμή για να τους προσφέρουν πιο εμφανείς γεύσεις. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα, καθώς οι κόκκοι καφέ που ψήνονται πολύ καιρό μπορεί να αναφλεγούν.

διαχωριστικό 4

Τελικές σκέψεις για την πρώτη ρωγμή

Το πρώτο κρακ είναι εύκολα το πιο σημαντικό βήμα στη διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ. Για όσους από εμάς απλά πίνουμε τον καφέ μας χωρίς να ξέρουμε πώς φτιάχνεται, αυτό το βήμα στη διαδικασία είναι κάτι για το οποίο έχουμε ακούσει αλλά δεν το έχουμε σκεφτεί ποτέ πραγματικά. Για έναν ψήστη καφέ, κάποιον που θέλει να ζήσει όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι κόκκοι, αυτό είναι ένα μαγικό βήμα. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε έναν ψήστη καφέ να αναφέρει το πρώτο κρακ και πόσο εκπληκτικό είναι, θα καταλάβετε περισσότερα για το τι σημαίνει για αυτούς και τον καφέ που απολαμβάνετε στο φλιτζάνι σας.


Πίστωση επιλεγμένης εικόνας: ben44, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *