Τι πρέπει να γνωρίζετε για το LTL Freight

Σημείωση συντάκτη: Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έκδοση Ιουλίου/Αυγούστου 2022 Περιοδικό Roast κάτω από τη Στήλη «Technically Speaking» και ανατυπώνεται εδώ με άδεια

Οι μεταφορές είναι ένα ουσιαστικό αλλά συχνά παραβλέπεται μέρος της βιομηχανίας του καφέ. Για ψήστες όλων των μεγεθών, η χερσαία μεταφορά εμπορευμάτων είναι βασικός παράγοντας κατά την εξέταση της τοποθεσίας, της τιμολόγησης και της ανοχής κινδύνου. Εκτός αν μια επιχείρηση καφέ είναι αρκετά τυχερή (ή αρκετά έξυπνη) ώστε να βρίσκεται αμέσως δίπλα στην παραγωγή καφέ, η μεταφορά πρέπει να συνυπολογιστεί στην εξίσωση. Το φορτίο LTL ορίζεται συγκεκριμένα ως η μεταφορά εμπορευμάτων που καταλαμβάνει οτιδήποτε λιγότερο από ένα πλήρες ρυμουλκούμενο ή εμπορευματοκιβώτιο – κυριολεκτικά “λιγότερο από φορτηγό”. Αυτό είναι σε σύγκριση με το FTL (πλήρες φορτίο φορτηγού), που σημαίνει ότι το πλήρες ρυμουλκούμενο καταλαμβάνεται από έναν παραλήπτη ή παραλήπτη του φορτίου. Σε πολλές περιπτώσεις, ο προμηθευτής σας θα μπορεί να σας προσφέρει τις καλύτερες τιμές LTL αφού αποστέλλονται σε τακτική βάση. Μπορεί να ενσωματώσουν το κόστος μεταφοράς στην τιμή του καφέ σας ή μπορεί να είναι σε θέση να σας παραδώσουν απευθείας εάν βρίσκονται κοντά. Αλλά για πολλές επιχειρήσεις καφέ, η γνώση της εφοδιαστικής παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης και για τη διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας όταν πρέπει να χειρίζεστε τα πράγματα μόνοι σας.

Επιλέγοντας την καλύτερη εταιρεία LTL για την επιχείρησή σας

Εάν κανονίζετε το δικό σας φορτίο, η εύρεση του κατάλληλου μεταφορέα για την επιχείρησή σας εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Είτε είστε ψήστη με μία τσάντα είτε με πλήρες δοχείο, θα πρέπει να βρείτε έναν μεταφορέα που να έχει συνεπή και γρήγορη εξυπηρέτηση. Εάν βρίσκεστε σε κεντρική τοποθεσία, είναι πιο πιθανό να βρείτε πολλούς μεταφορείς με άμεση εξυπηρέτηση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταφορείς δεν θα χρειαστεί να μεταφέρουν το φορτίο σας σε αυτό που ονομάζεται μεταφορέας μεταφοράς, υπηρεσία διασύνδεσης ή άλλος μεταφορέας για το τελευταίο σκέλος της παράδοσης. Η άμεση εξυπηρέτηση είναι ταχύτερη, αλλά έχετε κατά νου ότι όλοι οι χρόνοι μεταφοράς LTL είναι εκτιμώμενοι και όχι εγγυημένοι. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε σε μια μεγάλη πόλη, τοπικό τερματικό σταθμό ή διακρατικό διάδρομο, τόσο πιο πιθανό είναι να είστε προσβάσιμοι με απευθείας σέρβις. Οι μεταφορείς cartage χρησιμοποιούνται για απομακρυσμένα σημεία και μία ή περισσότερες ημέρες χρόνου μεταφοράς μπορεί να προστεθούν στην αποστολή σας, εάν η τοποθεσία σας θεωρείται απομακρυσμένο σημείο. Αυτές οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει πάντα να τηρούν την τιμή που σας δόθηκε από τον αρχικό σας πάροχο LTL, αν και ίσως είναι καλή ιδέα να επιλέξετε προπληρωμένη υπηρεσία εάν βρίσκεστε σε απομακρυσμένο σημείο, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μεταφορείς φορτίου θα παραδίδουν σε απομακρυσμένα σημεία μόνο λίγες ημέρες κάθε εβδομάδα. Γνωρίστε τις ημέρες παράδοσης της εταιρείας ταχυμεταφορών σας και φροντίστε να είστε επιτόπου για το παράθυρο παράδοσης. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ένα απομακρυσμένο σημείο μπορεί να έχει μια τοπική υπηρεσία που εκτελεί τακτικά δρομολόγια σε μεγάλους κόμβους διανομής. Εάν βρίσκεστε σε μια πόλη μακριά από έναν σημαντικό διακρατικό διάδρομο, ίσως θέλετε να αναζητήσετε μια τοπική εταιρεία μεταφοράς φορτηγών που θα συνεργαστεί μαζί σας για να φέρει αποστολές από την πλησιέστερη μεγάλη πόλη. Η έναρξη μιας σχέσης με έναν τοπικό μεταφορέα μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.

Συνεργασία με τον εισαγωγέα σας και την αποθήκη του

Μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι ο καφές σας φτάνει γρήγορα σε εσάς είναι να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ποιοι είστε και πώς να έρθουν σε επαφή μαζί σας. Πέρα από τα στοιχεία επικοινωνίας, τυχόν αλλαγές στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, την τοποθεσία, τις ώρες λειτουργίας ή την προσβασιμότητα (συγχαρητήρια για το νέο σας περονοφόρο όχημα) πρέπει να κοινοποιούνται σε όλα τα μέρη. Εάν λείπουν αυτές οι πληροφορίες, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε χαμένες παραλαβές, χαμένες παραδόσεις ή άλλα προβλήματα, μαζί με συνοδευτικά τέλη. Ο προμηθευτής του καφέ σας θα μεταβιβάσει αυτές τις πληροφορίες στον μεταφορέα μέσω της φορτωτικής του (που υποδηλώνεται επίσης ως “BOL”) εάν κανονίζει το φορτίο σας, αλλά δεν είναι ποτέ κακό να επικοινωνείτε απευθείας με τον μεταφορέα που έχετε επιλέξει για να βεβαιωθείτε ότι οι σημειώσεις του ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας .

Να θυμάστε ότι η παλετοποίηση του καφέ απαιτεί πολύ κόπο. Πολλές αποθήκες θα προετοιμάσουν την παραγγελία σας για αποστολή μέχρι την επόμενη μέρα, αλλά οι πιο πολυσύχναστες αποθήκες μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία ημέρες για να προετοιμάσουν την παραγγελία σας. Επίσης, η διάσπαση μιας παλέτας και η επαναπαλετοποίηση του καφέ απαιτεί χρόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην αποστολή, επομένως βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιος καφές πρέπει να υπάρχει στην αποστολή σας προτού πατήσετε αποστολή σε αυτό το email.

Εάν ο προμηθευτής σας συνάπτει σύμβαση μέσω άλλης αποθήκης, κάτι που συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό σε αυτήν την αποθήκη και να του παρέχετε επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Αυτές οι εξωτερικές αποθήκες θα πρέπει να σας ενημερώνουν για την κατάσταση της παραγγελίας σας και γενικά θα σας ενημερώνουν όταν η παραγγελία σας έχει παραληφθεί. Μόλις ο προμηθευτής σας δώσει μια παραγγελία παράδοσης, η εξωτερική αποθήκη γίνεται το καλύτερο σημείο επαφής σας.

Κατανόηση των αναλύσεων κόστους για ναύλο LTL

Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι οι τιμές των ναύλων κυμαίνονται από αποστολή σε αποστολή. Αυτό οφείλεται στο μεταβλητό κόστος των επίναυλων καυσίμων, στη ζήτηση για υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Ένας παράγοντας που μπορείτε να ελέγξετε είναι η διαπραγμάτευση των ναύλων και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι προς όφελός σας, ειδικά αν είστε μεγαλύτερη εταιρεία. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι ο προμηθευτής σας πραγματοποιεί πολύ περισσότερες αποστολές από εσάς και μπορεί να προσφέρει καλύτερες τιμές, επομένως επικοινωνήστε μαζί του πριν περάσετε από το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης.

Μια μέθοδος τιμολόγησης των ναύλων ονομάζεται συντελεστής παλέτας. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνετε ανά παλέτα, με την πιθανή προσθήκη χρεώσεων αξεσουάρ (ανυψωτικό πορτάκι, προγραμματισμένο ραντεβού παράδοσης κ.λπ.). Αυτό είναι γενικά ένα σταθερό επιτόκιο, αλλά θα θυσιάσετε την επιλογή της διαπραγμάτευσης για καλύτερες τιμές κατ’ όγκο. Επιπλέον, μόνο οι μικρότεροι μεταφορείς και οι τοπικές υπηρεσίες LTL προσφέρουν υπηρεσία τιμής παλετών. Οι τιμές παλετών μπορεί να είναι εξαιρετικές για όσους ξεκινούν, αλλά μόλις εργάζεστε με εθνικούς μεταφορείς ή αρχίσετε να αποστέλλετε περισσότερες από τέσσερις παλέτες ταυτόχρονα, θα πρέπει να σκεφτείτε να λάβετε προσφορές όγκου.

Μια προσφορά όγκου σάς επιτρέπει να λαμβάνετε τιμολόγηση ανά λίβρα και κατά πυκνότητα (γνωστή και ως κατηγορία φορτίου). Συχνά, ο πράσινος καφές κατατάσσεται στην κατηγορία 60 ή 65, η οποία είναι κοντά στην πιο πυκνή και φθηνότερη πλευρά της ζυγαριάς. Το να ζητήσετε μια προσφορά όγκου είναι ένας καλός τρόπος για να στείλετε πέντε παλέτες ή περισσότερες. Ωστόσο, μια άλλη σκέψη είναι ότι η παραλαβή των φορτίων με όγκο μπορεί να καθυστερεί περισσότερο και η κάλυψη των απαιτήσεων για φορτία όγκου μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι για μικρότερες αποστολές, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι από τους κινδύνους εκφορτώνονται σε εσάς σε αντάλλαγμα για πιο προσιτές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τις χρεώσεις αξεσουάρ, φροντίστε να σημειώσετε κάθε υπηρεσία που χρειάζεστε κατά την παράδοση και ελέγξτε τη φορτωτική σας για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τις ανάγκες σας. Η αποβάθρα σας πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το πίσω μέρος του φορτηγού, διαφορετικά θα προστεθούν υπηρεσίες ανύψωσης. Οποιαδήποτε χρήση γρύλου παλετών εκτός του φορτηγού μπορεί να εξεταστεί εντός της παράδοσης. και να ξέρετε ότι πολλοί μεταφορείς δεν θα εισέλθουν σε ένα σπίτι ή σε μια επιχείρηση, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον ευθύνη, ακόμα κι αν ο όρος περιλαμβάνει τη λέξη “μέσα”. Τέλος, οι εμπορικές και οικιστικές τοποθεσίες καθορίζονται από τον μεταφορέα. ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η αγροικία σας δεν πρέπει να θεωρείται οικιστική ή απομακρυσμένη επειδή έχετε τρακτέρ και πλακόστρωτο δρόμο, ο μεταφορέας σας μπορεί να διαφωνήσει.

Αλυσίδα επιμέλειας

Για τους φούρνους καφέ που χρησιμοποιούν LTL, υπάρχουν μερικά βασικά έγγραφα που επισημοποιούν τη μεταφορά στην αλυσίδα φύλαξης για μια αποστολή. Η φορτωτική είναι ένα έγγραφο που υποδηλώνει την επίσημη μεταβίβαση της επιμέλειας στον πελάτη. Αυτό το έγγραφο είναι η σωτηρία σας και το καλύτερο αποδεικτικό μέσο για να δείξετε ότι είστε υπεύθυνοι μόνο για τις υπηρεσίες που ζητήσατε. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ανάγκες σας αναγράφονται στη φορτωτική. Εάν χρειάζεστε μια υπηρεσία που δεν αναφέρεται στη λίστα (ασανσέρ, υπηρεσία κατοικίας κ.λπ.), σίγουρα θα χρεωθείτε επιπλέον από τον μεταφορέα κατά την παράδοση. Όταν λάβετε μια φορτωτική, ο καφές είναι επίσημα δική σας ευθύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο προμηθευτής σας δεν θα σας βοηθήσει ακόμα στην πορεία, αλλά νομικά, δεν είναι υποχρεωμένος. Ωστόσο, θα είναι πάντα η ελπίδα του προμηθευτή να λάβετε την αποστολή σας χωρίς δοκιμασίες και δοκιμασίες.

Ενώ ο καφές είναι δική σας ευθύνη μόλις φύγει από την αποθήκη στον μεταφορέα, ο μεταφορέας είναι επίσης υπεύθυνος για την παράδοση του φορτίου σε εσάς χωρίς ζημιές. Ωστόσο, δεν φέρουν ευθύνη για την παράδοση βάσει χρονοδιαγράμματος, εκτός εάν έχετε πληρώσει για εγγυημένη υπηρεσία. Η ευθύνη του μεταφορέα ολοκληρώνεται με την υπογραφή της απόδειξης παράδοσης. Εάν δεν σημειώσετε ζημιά ή στοιχεία που λείπουν πριν υπογράψετε την απόδειξη παράδοσης, μπορεί να χάσετε το δικαίωμα αξίωσης.

Καθυστερήσεις και παράθυρα παράδοσης

Εάν ο καφές σας δεν φτάσει στην ώρα του, ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε είναι να ελέγξετε σε όλη την αλυσίδα επιμέλειας, κρατώντας παράλληλα ενήμερους όλους τους εμπλεκόμενους. Εάν πρόκειται απλώς για καθυστέρηση, το τοπικό τερματικό σας θα μπορεί να σας παρέχει μια εκτίμηση για το πότε μπορεί να φτάσει. Από εκεί, μπορείτε να ζητήσετε ένα παράθυρο παράδοσης από το τοπικό τερματικό σας, ώστε να μπορείτε να σχεδιάζετε να βρίσκεστε επιτόπου όταν φτάσει το φορτίο σας. Η απώλεια του παραθύρου παράδοσης μπορεί να οδηγήσει σε χρέωση εκ νέου παράδοσης, η οποία μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή.

Επιστρέφοντας κατά μήκος της αλυσίδας επιμέλειας, ο μεταφορέας σας μπορεί να αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα. Το 2021, για παράδειγμα, υπήρξε μια μεγάλη ανεμοθύελλα που διέκοψε τη μεταφορά εμπορευμάτων σε όλο το Κολοράντο, οδηγώντας σε καθυστερήσεις σε όλο το σύστημα. Για καταστάσεις που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει, απλώς το να έχετε ενημερωμένες γνώσεις μπορεί να είναι χρήσιμο για τον προγραμματισμό της επιχείρησής σας.

Τέλος, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας για να βεβαιωθείτε ότι η παραγγελία σας έχει αποσταλεί—ειδικά εάν δεν έχετε λάβει επιβεβαίωση αποστολής. Μπορεί να συμβούν λάθη, όπως οι παραλαβές να μην ειδοποιούνται σωστά ή οι αποστολές να φορτώνονται σε λάθος φορτηγό. Η καλύτερη λύση είναι η διεξοδική επικοινωνία.

Άλλα ζητήματα όπως το χαμένο φορτίο (συνήθως επισημαίνεται ως “όλα σύντομο”), το κατεστραμμένο φορτίο ή η χαμένη παράδοση είναι πιο περίπλοκα και περιλαμβάνουν αξιώσεις.

βασιλική αποθήκη καφέ

Απαιτήσεις και άλλες ατυχίες φορτίων

Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, μόλις λάβετε τη φορτωτική, ο καφές βρίσκεται επίσημα στη φύλαξη σας. Λοιπόν, τι θα συμβεί εάν ο καφές σας χαθεί ή καταστραφεί κατά τη μεταφορά; Εάν έχετε υποστεί μόνο μερική απώλεια ή ζημιά κατά την παράδοση, μην υπογράψετε αυτήν την απόδειξη παράδοσης μέχρι να σημειώσετε την απώλεια. Η αποτυχία να σημειώσετε προβλήματα κατά την παράδοση χάνει το δικαίωμά σας για αξίωση σε πολλές περιπτώσεις.

Νομικά, είστε υπεύθυνοι για την επικοινωνία με τον μεταφορέα και την υποβολή αξίωσης. Μπορείτε να ζητήσετε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να πραγματοποιήσει μια έρευνα καλώντας το τοπικό τερματικό σας και ζητώντας να μιλήσετε με το OS&D (πάνω, σύντομο και ζημιά). Εάν υπάρχουν ζητήματα απώλειας, θα ήταν συνετό να εμπλακείτε και ο προμηθευτής σας, καθώς σίγουρα έχει εμπειρία στο χειρισμό αξιώσεων. Μπορούν επίσης να σας παρέχουν το κόστος των χαμένων αγαθών για το έντυπο απαίτησής σας και να δώσουν βάρος σε τυχόν διαπραγματεύσεις που μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε.

Τέλος, να είστε έτοιμοι να περιμένετε να επιλυθεί η αξίωσή σας. Πολλά γραφεία αποζημιώσεων λαμβάνουν εκατοντάδες αξιώσεις την ημέρα, επομένως η αναμονή έως και 60 εργάσιμων ημερών δεν είναι πρωτόγνωρη στον κλάδο. Αυτό μπορεί να μειώσει την αξία του ψήστη, επομένως φροντίστε να λάβετε τις συμβουλές του προμηθευτή σας σχετικά με αξιόπιστους μεταφορείς. Το να ξοδέψετε επιπλέον $50 για έναν αξιόπιστο μεταφορέα είναι μια καλή επένδυση.

Περιορισμοί φορτίου LTL

Το φορτίο LTL είναι ένας βολικός και σχετικά οικονομικός τρόπος για να αποστέλλετε μεγάλες ποσότητες καφέ. Ωστόσο, έχει τους περιορισμούς του. Μια συχνά επαναλαμβανόμενη δήλωση στον κλάδο είναι ότι «η μεταφορά εμπορευμάτων LTL δεν είναι υπηρεσία λευκού γαντιού». Πρόκειται για μεταφορείς από επιχείρηση σε επιχείρηση που πραγματοποιούν πολλαπλές στάσεις κάθε μέρα, επομένως τυχόν προσαρμογές που γίνονται στον παραλήπτη θα λαμβάνονται υπόψη. Οποιεσδήποτε αλλαγές σε μια παράδοση στο μέσο της αποστολής θα διαταράξουν την υπηρεσία και μπορεί να καθυστερήσουν όχι μόνο την παράδοσή σας αλλά και όλα εκείνα που βρίσκονται δίπλα της στο καθορισμένο τρέιλερ.

Όπως συμβαίνει με κάθε πτυχή της βιομηχανίας του καφέ, η διεξοδική επικοινωνία είναι το κλειδί για να μεταφέρετε τον καφέ εύκολα και να διατηρήσετε όλα τα μέρη χαρούμενα και ευημερία. Ας οικοδομήσουμε αυτές τις σχέσεις και ας κρατήσουμε αυτόν τον καφέ σε κίνηση! Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *