Τι πρέπει να προσέξετε όταν δοκιμάζετε τη γεύση του καφέ σας ιδιωτικής ετικέτας

Τι να προσέξετε όταν δοκιμάζετε τη γεύση του καφέ σας ιδιωτικής ετικέτας

Πλούσιος. Γήινος. Παλαβός. Γλυκόπικρος. Η μυρωδιά ενός καλού φλιτζάνι καφέ μπορεί να αρχίσει να σας ξυπνά πριν καν πιείτε την πρώτη γουλιά — και όταν το κάνετε, είναι σαν μαγικό. Τι ορίζει όμως ένα καλό φλιτζάνι καφέ;

Είτε είστε δια βίου γνώστης του καφέ είτε μόλις αρχίζετε να αναπτύσσετε έναν εκλεπτυσμένο ουρανίσκο java, είναι σημαντικό να περιορίσετε τις ιδιότητες μιας εξαιρετικής παρασκευής. Μόλις μάθετε πώς να δοκιμάζετε τη γεύση του καφέ, θα είστε καθ’ οδόν για να δημιουργήσετε ένα προϊόν που μπορείτε να προωθήσετε με υπερηφάνεια. Εδώ, θα προσφέρουμε πληροφορίες για το πώς να δοκιμάσετε τον καφέ και ποιες συγκεκριμένες ιδιότητες πρέπει να αναζητήσετε.

Τι είναι το Coffee Cupping;

Το Coffee cupping είναι ο επίσημος όρος για μια εκδήλωση γευσιγνωσίας καφέ. Το cupping coffee αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί και οι αγοραστές καφέ γεύονται τον καφέ για να ελέγξουν μια παρτίδα για έλεγχο ποιότητας. Κατά τη διάρκεια ενός φλιτζάνι καφέ, οι γευσιγνώστες βαθμολογούν τον καφέ σε διάφορες πτυχές, όπως η καθαρότητα, η οξύτητα, η γλυκύτητα, η αίσθηση στο στόμα και η επίγευση. Με βάση αυτές τις κατατάξεις, οι γευσιγνώστες αποφασίζουν εάν η παρτίδα του καφέ είναι στα πρότυπα τους.

Πώς να κάνετε ένα Coffee Cup

Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας καφέ, θα θελήσετε να ακολουθήσετε το βασικό περίγραμμα ενός cupping καφέ:

 1. Ολοκληρώστε μια τυφλή ρύθμιση
 2. Μυρίστε τα ξηρά αρώματα του καφέ
 3. Αξιολογήστε τα αρώματα του υγρού καφέ
 4. Δοκιμάστε τις γεύσεις του καφέ
 5. Βάλτε τον καφέ

Οι ακόλουθες ενότητες θα εξετάσουν λεπτομερέστερα καθένα από αυτά τα βήματα.

1. Ρύθμιση τυφλών

Για να εξασφαλίσετε ότι δίνετε σε κάθε καφέ μια δίκαιη, αμερόληπτη γεύση, θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα τυφλό φλιτζάνι καφέ. Ξεκινήστε αριθμώντας κάθε καφέ και γράφοντας τον καφέ και τον αριθμό του σε ένα κομμάτι χαρτί. Γράψτε τους αντίστοιχους αριθμούς στο κάτω μέρος του δοχείου παρασκευής σας και φροντίστε να αλέθετε κάθε καφέ στο κατάλληλα αριθμημένο δοχείο. Μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά τους μετά την παρασκευή για να μην γνωρίζετε ποιο είναι ποιο.

Αφού αριθμήσετε τα πάντα, κρύψτε το κομμάτι χαρτί για να μην κρυφοκοιτάξετε τους αριθμούς. Μόλις τελειώσετε το cupping, μπορείτε να δείτε τους αριθμούς στα δοχεία παρασκευής για να καταλάβετε την ταυτότητα κάθε καφέ που βάλατε. Αν και αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να διατηρήσετε την εμπειρία του cupping ειλικρινή και να εξαλείψετε κάθε προκατάληψη έναντι της προέλευσης, του ψησίματος ή άλλων μεταβλητών που μπορεί να έχετε.

2. The Dry Coffee Aromas

Μόλις ρυθμίσετε την τυφλή γευσιγνωσία σας, θα είστε έτοιμοι να αξιολογήσετε τα αρώματα του καφέ. Μια σωστή γευσιγνωσία καφέ περιλαμβάνει ένα μείγμα τόσο μυρωδιάς όσο και γεύσης. Αφιερώστε χρόνο και στα δύο και αφήστε τις αισθήσεις σας να απορροφήσουν κάθε λεπτομέρεια. Καθώς δοκιμάζετε διαφορετικούς καφέδες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τη μυρωδιά πριν πιείτε μια γουλιά. Βεβαιωθείτε ότι η μύτη σας είναι καθαρή και κάντε τις δοκιμές σας σε ένα δωμάτιο που δεν είναι γεμάτο με άλλες έντονες μυρωδιές ή περισπασμούς.

Τα αρώματα του ξηρού καφέ εντοπίζονται καλύτερα στον χοντροαλεσμένο καφέ. Μπορείτε είτε να μυρίσετε το αλεύρι πριν το παρασκευάσετε είτε να αλέσετε μια ξεχωριστή μικρή παρτίδα περίπου 10 γραμμαρίων και να αναπνεύσετε το άρωμα. Η μυρωδιά του καφέ μπορεί να χωριστεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

 • Ενζυματική: Χάρη στην προέλευση του κόκκου του καφέ ως σπόρους φρούτων, πολλοί καφέδες εκπέμπουν ένα άρωμα λουλουδιών ή φρούτων. Καθορισμένο από το πού συγκομίστηκαν τα φασόλια, αυτό το άρωμα θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας γλυκιάς μυρωδιάς μούρων ή γλυκόπικρης μυρωδιάς εσπεριδοειδών.
 • Ζάχαρη: Όταν εκτίθενται σε θερμότητα, τα αμινοξέα και η ζάχαρη μπορούν να πάρουν ένα άρωμα ξηρού καρπού ή σοκολάτας. Ανάλογα με το ψητό καφέ σας, μπορεί να παρατηρήσετε μια έντονη μυρωδιά καστανής ζάχαρης.
 • Ξηρή απόσταξη: Καθώς τα φασόλια μαγειρεύονται στο ψήσιμο, μπορούν να πάρουν αρώματα όπως ξύλο, καπνό ή δέρμα. Τα πιο σκούρα ψητά θα έχουν πιο δυνατά αρώματα ξηρής απόσταξης. Αν και αυτό μπορεί να σας θυμίζει μια μυρωδιά καμένου, αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκούρα ψητά έχουν κάτι κακό μαζί τους – σημαίνει απλώς μια πιο δυνατή γεύση.

Αφιερώστε χρόνο για να σημειώσετε αυτούς τους παράγοντες. Αναλύστε ποια είδη ζάχαρης, ένζυμα και λεπτομέρειες απόσταξης μπορείτε να παρατηρήσετε μόνο από το άρωμα. Τώρα, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η πραγματική διασκέδαση — ας αρχίσουμε να δοκιμάζουμε.

3. Τα αρώματα του υγρού καφέ

Η δοκιμή του καφέ ξεκινά με την παρασκευή του. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε άφθονο χρόνο σε κάθε καφέ για να παρασκευαστεί χωρίς ενόχληση, ώστε τα κατακάθια του καφέ να σχηματίσουν μια κρούστα στην επιφάνεια του καφέ. Αυτή η κρούστα χρησιμεύει για να κλειδώσει τα αρώματα του καφέ, κάτι που θα σας δώσει μια καλύτερη μυρωδιά όταν έρθει η ώρα να αξιολογήσετε τα αρώματα του υγρού καφέ.

Μόλις περάσει ο χρόνος παρασκευής, πάρτε μια κουταλιά από το φρεσκοκομμένο κατακάθι του καφέ και εισπνεύστε βαθιά, επιτρέποντας στα αρώματα να πλημμυρίσουν τις αισθήσεις σας. Ανακατέψτε απαλά τα κατακάθια του καφέ για να διαταραχθούν ξανά τα αρώματα και μετά εισπνεύστε για να αισθανθείτε μια άλλη συμπυκνωμένη μυρωδιά των αρωμάτων. Προσέξτε εάν το υγρό άρωμα είναι διαφορετικό από το ξηρό άρωμα.

4. Η δοκιμή γεύσης

Με τις οσφρητικές σας αισθήσεις ενεργοποιημένες, ήρθε η ώρα να πιείτε σιγά σιγά τον καφέ σας. Φροντίστε να μετακινήσετε το υγρό γύρω από τη γλώσσα σας, έτσι ώστε κάθε γευστικός κάλυκος – από γλυκό έως πικρό – να έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη γεύση. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με μια ενέργεια slurping. Κρατήστε σημειώσεις και μοιραστείτε τις σκέψεις σας. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με κάθε τύπο καφέ που λαμβάνετε δείγμα.

Δεν υπάρχει όριο στα είδη των γεύσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε. Προσπαθήστε να καταγράψετε πραγματικά τα συγκεκριμένα επίθετα για να περιγράψετε τι πίνετε — αυτό θα σας βοηθήσει να συγκρίνετε τις μπίρες σας και τελικά να αποφασίσετε ποια θα επιλέξετε ως προϊόν. Η γεύση του καφέ μπορεί να οριστεί από νότες όπως:

 • ΛΑΜΠΡΌΣ
 • Καραμέλα
 • Γήινος
 • Φυτικά
 • Παλαβός
 • Αρωματώδης
 • Ξυλώδης
 • Δριμύς

Αυτή δεν είναι μια ολοκληρωμένη λίστα – υπάρχουν αμέτρητες νότες γευσιγνωσίας καφέ που μπορείτε να αναγνωρίσετε. Γίνετε δημιουργικοί!

5. Το σκοράρισμα

Όταν επιλέγετε το σωστό προϊόν για την ιδιωτική σας ετικέτα καφέ, υπάρχουν πέντε βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Οι μοναδικές νότες κάθε καβουρδίσματος επηρεάζονται από τον τύπο του καφέ, τη θέση συγκομιδής του και τον τρόπο επεξεργασίας του. Θα θελήσετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον καφέ σας:

 • Γλύκα: Σκεφτείτε πόσο γλυκός είναι ο καφές φυσικά – κάποιοι θα είναι πιο πικρός από άλλους. Περιορίστε τι γλυκύτητα είναι. Για παράδειγμα, η γεύση μπορεί να σας θυμίζει μέλι, λευκή ζάχαρη ή καραμελωμένη καστανή ζάχαρη.
 • Σώμα: Μερικοί καφέδες θα καθίσουν ελαφρύ στη γλώσσα σας, ενώ άλλοι προσφέρουν ένα πιο βαρύ σώμα. Συγκρίνετε το σώμα του καφέ σας με το γάλα, για παράδειγμα. Το πλήρες γάλα και το μη λιπαρό γάλα θα αισθάνεστε πιο παχύρρευστο ή λεπτότερο στο στόμα σας. Το ίδιο ισχύει και για ένα ψητό καφέ.
 • Οξύτητα: Οι λεπτές όξινες νότες, όπως το γκρέιπφρουτ ή το λεμόνι, μπορούν να προσφέρουν μια πικάντικη αίσθηση και δύναμη στο ρόφημά σας. Αξιολογήστε την οξύτητα του καφέ σας συγκρίνοντάς τον με τα εσπεριδοειδή.
 • Γεύση: Σκεφτείτε τι σας θυμίζει η γεύση κάθε καφέ. Είτε πρόκειται για ένα δερμάτινο τζάκετ είτε για ένα κέικ σοκολάτας, δημιουργήστε συνδέσεις μεταξύ του καφέ και άλλων γεύσεων για να προσδιορίσετε με ακρίβεια τη συνολική του γεύση.
 • Φινίρισμα: Αφού πιείτε την τελευταία γουλιά, ποια αίσθηση παραμένει στο στόμα σας; Θα μπορούσε να είναι γλυκό, παχύρρευστο, ξηρό ή μακράς διαρκείας. Το φινίρισμα του καφέ σας είναι σημαντικό, καθώς θα αφήσει τους πελάτες σας με μια μόνιμη εντύπωση.

Η ζύγιση αυτών των σημαντικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τις νότες σας στα αρώματα των καφέ θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιος καφές είχε καλύτερη απόδοση συνολικά. Αφού καταλήξετε στην τελική βαθμολογία για κάθε καφέ, μπορείτε να επιστρέψετε και να ελέγξετε την ταυτότητά τους στο αρχικό κομμάτι χαρτί για να ανακαλύψετε ποιος καφές αποδείχθηκε ο καλύτερος για την επωνυμία σας.

Συνεργαστείτε με το Joe’s Garage Coffee

Αναζητάτε ειδικούς συνεργάτες για να λανσάρουν την ιδιωτική σας ετικέτα καφέ; Το Joe’s Garage Coffee σας έχει καλύψει. Ως λάτρεις του καφέ και άνθρωποι που αγαπούν τους ανθρώπους, παρέχουμε ευέλικτες υπηρεσίες καβουρδίσματος και συσκευασίας καφέ για περισσότερα από 20 χρόνια. Συνεργαζόμαστε με όλα τα είδη εταιρειών για να δημιουργήσουμε προσαρμοσμένα μείγματα, να συσκευάσουμε τον ειδικό καβουρδισμένο καφέ σας και να βοηθήσουμε να θέσετε σε λειτουργία την επωνυμία καφέ σας ιδιωτικής ετικέτας. Για να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε με την ομάδα μας σήμερα.

Εδώ είναι τα Πρωτόκολλα & Βέλτιστες Πρακτικές της Specialty Coffee Association.

σχετικό περιεχόμενο

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *