Το έργο LIKE-A-PRO λαμβάνει 13,9 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για να κάνει τις πρωτεΐνες Alt Mainstream – vegconomist

Ένα νέο έργο που ονομάζεται LIKE-A- PROπου χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε για να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα και την αποδοχή των πρωτεϊνών alt.

Το LIKE-A-PRO θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι οι πρωτεΐνες alt είναι διαθέσιμες σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες — από παιδιά έως ηλικιωμένους — και σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών. Για να γίνει αυτό, το έργο θα αναπτύξει 16 νέα προϊόντα χρησιμοποιώντας επτά διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα των πρωτεϊνών alt, οι οποίες λέγεται ότι περιλαμβάνουν μη γεύσεις και μη ισορροπημένα διατροφικά προφίλ.

«Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η μετατόπιση των πρωτεϊνών»

Οι οργανώσεις μέλη του LIKE-A-PRO περιλαμβάνουν την Αυστριακή Revo Foods, τη Νορβηγική Flowfood και το Basque Culinary Center της Ισπανίας, μαζί με πάνω από 30 άλλους. Το έργο θα επωφεληθεί από χρηματοδότηση 13,9 εκατομμυρίων ευρώ ως μέρος του προγράμματος FARM2FORK της ΕΕ.

Φέτες σολομού Revo Foods
© Revo Foods

Η ΕΕ και οι πρωτεΐνες alt

Η ΕΕ υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής των πρωτεϊνών alt, διαθέτοντας 32 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για βιώσιμη έρευνα πρωτεϊνών πέρυσι. Οι φυτικές, οι καλλιεργημένες και οι ζυμωμένες πρωτεΐνες ήταν όλες επιλέξιμες.

Ένα προηγούμενο έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με το όνομα PROTEIN2FOOD διερεύνησε τη χρήση πρωτεϊνούχων σπόρων υψηλής ποιότητας και οσπρίων για την παραγωγή θρεπτικών εναλλακτικών κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Εν τω μεταξύ, το έργο FIT4FOOD έχει αναπτύξει μια «εργαλειοθήκη» για να βοηθήσει τους φορείς του συστήματος τροφίμων να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα.

«Οι ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές πρωτεΐνες ως βιώσιμο υποκατάστατο του συμβατικού κρέατος ζωικής προέλευσης», δήλωσε η LIKE-A-PRO. «Ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα προϊόντα με βάση τα ζώα είναι βασικά στη δίαιτα του μέσου καταναλωτή, συνεισφέροντας περίπου το 67% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Αν και η προθυμία του καταναλωτή να μειώσει την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης είναι ξεκάθαρη, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η μετατόπιση των πρωτεϊνών, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών λύσεων για να προσελκύσει ακόμη και τον πιο απρόθυμο καταναλωτή».

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *