Stray Dog Capital: “Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου μας παράγουν 98% λιγότερες εκπομπές εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τη βιομηχανία κρέατος” – vegconomist

Κεφάλαιο αδέσποτων σκύλων είναι ένα ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου με έμφαση στις εταιρείες που κάνουν το σύστημα τροφίμων πιο ηθικό και βιώσιμο. Το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο του αμοιβαίου κεφαλαίου καλύπτει εταιρείες φυτικής προέλευσης, καλλιέργειας και ζύμωσης ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων ονομάτων όπως Miyoko’s CreameryGood Catch και Aleph Farms.

Ως πρωτοπόρος στις επενδύσεις σε πρωτεΐνες και βιοτεχνολογία, η Stray Dog αναγνωρίζει ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η λήψη επενδυτικών αποφάσεων, καθώς αυτοί οι τομείς συνεχίζουν να επεκτείνονται γρήγορα. Ο συνεργάτης Johnny Ream μας μίλησε για το πώς θα ανταποκριθεί το ταμείο στον αυξημένο ανταγωνισμό και τι επιφυλάσσει το μέλλον.

© Πρωτεύουσα Αδέσποτων Σκύλων

Μιλήστε μας για την επενδυτική σας προσέγγιση στο Stray Dog Capital.
Στην Stray Dog Capital, εστιάζουμε στην επένδυση σε καινοτόμες εταιρείες πρώιμου σταδίου στους τομείς τροφίμων και ποτών και βιοτεχνολογίας που οδηγούν ένα πιο υγιές, ανθρώπινο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Το χαρτοφυλάκιό μας αποτελείται από περισσότερες από 30 startups, συμπεριλαμβανομένων των Upside Foods, Daring, BlueNalu και πολλών άλλων. Ήμασταν επίσης πρώτοι επενδυτές στο Beyond Meat. Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου μας που βασίζονται σε φυτά παράγουν 98% λιγότερες εκπομπές εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τη βιομηχανία κρέατος και 90% λιγότερες εκπομπές εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τη συνολική βιομηχανία τροφίμων.

Πώς έχει αλλάξει το επενδυτικό σκηνικό των φυτών από τότε που γίνατε μέλος της Stray Dog;
Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερες μάρκες έχουν λανσαριστεί στον χώρο των φυτών και έτσι έχει αναπτυχθεί περισσότερος ανταγωνισμός. Γι’ αυτό η Stray Dog Capital εστιάζει σε εταιρείες που ξεκλειδώνουν νέα προϊόντα μέσω της τεχνολογίας και εξυπηρετούν μια ευρύτερη αγορά.

Τολμηρό κοτόπουλο
©Τόλμη

Πρόσφατα, δόθηκε επίσης αυξανόμενη έμφαση στα προϊόντα φυτικής προέλευσης με πιο καθαρή ετικέτα. Στην αρχή, αφορούσε περισσότερο την αναπαραγωγή της εμπειρίας του παραδοσιακού κρέατος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων. ο ίδιος στόχος εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά με πιο έντονο βλέμμα να γίνει η ετικέτα των συστατικών πιο ελκυστική με διατροφικά προφίλ που εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ποια προϊόντα πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά το δυναμικό αναστάτωσης το 2023;
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μας ενδιαφέρουν οι νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις που διαφέρουν από οτιδήποτε άλλο υπάρχει εκεί έξω. Μας αρέσει να βλέπουμε την τεχνολογία να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προϊόντων φυτικής προέλευσης υψηλότερης ποιότητας, ιδανικά σε επίπεδα κόστους που παρέχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στους καταναλωτές, με μεθοδολογίες παραγωγής που παρέχουν τη δυνατότητα ταχείας κλίμακας.

«Ανυπομονώ να επενδύσω σε περισσότερα προϊόντα με βάση τους μύκητες, ολόκληρες εναλλακτικές πρωτεΐνες και εναλλακτικά προϊόντα θαλασσινών»

Η καθαρή ετικέτα και τα καλύτερα για εσάς προϊόντα φυτικής προέλευσης παραμένουν βασικός τομέας για εμάς, καθώς η αντίληψη των καταναλωτών για τα φυτικά προϊόντα αλλάζει και μια σύντομη, αναγνωρίσιμη λίστα συστατικών γίνεται ένας παράγοντας που κάνει να φτιάχνει κανείς την αγορά φυτικής προέλευσης εναλλακτικές πρωτεΐνες. Το 2023, ανυπομονούμε επίσης να επενδύσουμε σε περισσότερα προϊόντα με βάση τους μύκητες, ολοκληρωμένες εναλλακτικές πρωτεΐνες και εναλλακτικά προϊόντα θαλασσινών.

Aleph Farms_Technion - Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ισραήλ
©Aleph Farms

Πώς βλέπετε την αυξανόμενη τάση για επενδύσεις διασημοτήτων σε εταιρείες εναλλακτικών πρωτεϊνών;
Η επένδυση σε διασημότητες μπορεί να είναι μια ελκυστική ευκαιρία για εταιρείες εναλλακτικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα εάν ο επενδυτής διασημοτήτων ενδιαφέρεται να εμπλακεί από την άποψη του μάρκετινγκ ή της επωνυμίας. Η δέσμευση πέρα ​​από τη σύνταξη της επιταγής την καθιστά μια σχέση προστιθέμενης αξίας και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας πολύ καλός τρόπος να προσελκύσετε το ενδιαφέρον σε μια αναδυόμενη επωνυμία. Αλλά τελικά, οι καταναλωτές θα αποφασίσουν ποιες startups πετυχαίνουν και ποιες αποτυγχάνουν — τα προϊόντα θα πρέπει να σταθούν μόνα τους. Βλέπω τις επενδύσεις σε διασημότητες περισσότερο ως έναν πιθανό επιταχυντή, παρά ως εγγύηση για την επιτυχία.

Πώς φαίνεται το μέλλον της αγοράς φυτικών τροφίμων πολυτελείας;
Μέχρι σήμερα, έχουμε δει πολλές εταιρείες να επιδιώκουν την ανάπτυξη φυτικών εναλλακτικών τροφών που θεωρούνται γκουρμέ, πολυτέλεια ή λιχουδιά από τη γενική αγορά. Συχνά οι νεοφυείς επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε ένα αρχικό προϊόν αυτής της φύσης για να επιδείξουν την τεχνολογία τους, ενώ παραμένουν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές από άποψη κεφαλαίου, καθώς αυτοί οι τύποι τροφίμων έχουν συνήθως υψηλές τιμές, γεγονός που επιτρέπει σε μια startup να δημιουργήσει αξιοπρεπή περιθώρια κέρδους που μπορούν να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε δει, αυτές οι εταιρείες έχουν μακροπρόθεσμα σχέδια για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης σειράς προϊόντων που μοιάζουν με πιο παραδοσιακούς τύπους φυτικών τροφών, αλλά θα το κάνουν περαιτέρω στη διαδικασία κλιμάκωσης όπου μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότητα.

ΠΑΝΩ-Φαγητά-Κοτόπουλο-Ψηδάκια
©UPSIDE Foods

Τι εμπόδια εισόδου υπάρχουν με αυτά τα πολυτελή τρόφιμα;
Ένα εμπόδιο που υπάρχει στην παραγωγή ειδών διατροφής πολυτελείας, ιδιαίτερα αν κατηγοριοποιήσουμε πολλά από τα τρόφιμα με βάση τα κύτταρα με αυτόν τον τρόπο, είναι η νομοθεσία. Η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου διατίθεται στο εμπόριο κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο. Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν επί του παρόντος την πώληση κρέατος που προέρχεται από ζωικά κύτταρα, αν και ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει προϊόντα που είναι έτοιμα για παραγωγή εμπορικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας, όπως η Upside Foods.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκπαιδευτεί ενεργά για το διάστημα εδώ και χρόνια, οπότε είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν νομοθεσία για τη νομιμοποίηση των πωλήσεων καλλιεργημένου κρέατος στο εγγύς μέλλον, αν και θα χρειαστεί χρόνος και σημαντικοί πόροι για να κλιμακωθούν αυτές οι προσφορές μακροπρόθεσμα.

Καλλιεργημένα Προϊόντα Θαλασσινών BlueNalu
©BlueNalu

Καθώς η Stray Dog Capital συγκεντρώνει το τρίτο της κεφάλαιο, πού ψάχνετε να επενδύσετε; Σας ενδιαφέρουν αυτά τα «φαγητά πολυτελείας»;
Καθώς συγκεντρώνουμε το τρίτο μας ταμείο, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για startups με νέες τεχνολογίες που ξεκλειδώνουν νέες δυνατότητες για πιο βιώσιμα τρόφιμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι σε μια σειρά κατηγοριών σε φυτικές ή κυτταρικές επιχειρήσεις ή νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζουν εταιρείες τροφίμων με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμεύουν ως τεχνολογίες ενεργοποίησης. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να ωθήσουμε το σύστημα τροφίμων μας σε νέα επίπεδα βιωσιμότητας μέσω της καινοτομίας που μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε τρόφιμα που θα ευχαριστήσουν τους καταναλωτές και θα εξυπηρετήσουν τον πλανήτη μας υπεύθυνα. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση του διατροφικού μας συστήματος προσφέρει σημαντικές δυνατότητες τόσο για οικονομικό κέρδος όσο και για πλανητικό αντίκτυπο.

Η Εθνική Ένωση Επιχειρηματικών Κεφαλαίων λέει ότι κατά μέσο όρο, το 25-30% όλων των νεοφυών επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια θα αποτύχουν. Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου μας έχουν καλή απόδοση — είμαστε πολύ κάτω από τους μέσους όρους του κλάδου μέχρι στιγμής όσον αφορά τη διατήρηση χαρτοφυλακίου. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις καλύτερες ευκαιρίες που βλέπουμε στις κατηγορίες στις οποίες επενδύουμε.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τους επόμενους μήνες;
Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το τρίτο μας ταμείο μέχρι το τέλος του έτους και, στη συνέχεια, να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη αυτού του κεφαλαίου για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στον χώρο των φυτών και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με επιχειρηματίες που μοιράζονται την επιθυμία μας να αναδιαμορφώσουμε το σύστημα διατροφής μας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *